vissza a főoldalra
biotermék házhoszszállítás

Üdvözöljük az Ebio Kertészet honlapján

 

Biotermék

A biotermék (ökotermék) fogalmával kapcsolatban mindmáig nagy zűrzavar uralkodik a fogyasztók körében. Mielőtt azonban meghatároznánk, beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi nem biotermék:

- Semmiképpen nem a férges alma, hiszen azt nem megfelelő vegyszerhasználattal is el lehet érni.  A „tanulóévek” időnként gyengébb minősége után ma már a biotermékek minőségben fel tudják venni a versenyt a konvencionális gazdálkodásból származókkal.

- A reformélelmiszereket, natúrtermékeket szintén gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak.  Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az részben annak a kérdése, mit tartanak éppen akkortájt egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt, például a búzakorpában sokkal több szermaradvány halmozódik fel, mint a búzaszem belső részében.

 

Mitől BIOk a termékeink?

Semmilyen műtrágyát és szintetikus toxikus anyagot nem használunk. A tápanyag utánpótlás csak szerves trágya. Mi a terület nagysága miatt zöldtrágyát használunk főként. Növényi károsítokat, mechanikus úton írtjuk, gyűjtjük. Kórokozókkal szemben saját főzésű leveket, gyógynövény kivonatokat használunk. Ezek a szerek nem szívódnak fel a növényben, vízzel lemosódnak. Az ilyen módon előállított biotermék termés mennyiségében elmarad és magasabb költségekkel állítható elő. A hiteles biotermék mindig drágább, mit a vegyszerezett földről származó, de magasabb minőséget is képvisel. Bővebben

:: fényképek a biogazdaságról :: házhozszállítás ::

 

Mi az ökotermék?

Ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ökológiai gazdálkodást Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, valamint a Magyar Kormány 140/1999 és az FVM-KöM 2/2000-es közös miniszteri rendelete szabályozza.

A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”, de nem hivatalosan azonos értelemben használjuk a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezéseket. Angol nyelvterületen az “organic farming”, német nyelvterületen az “ökologischer Landbau” kifejezések ugyanezt jelentik.

Felmerülhet, miért a termelés folyamatát, és miért nem a termékek szermaradvány, nitrát- és nitrit-tartalmát ellenőrzik. A kérdést több szempontból is megközelíthetjük:

- Az ökotermék többet jelent annál, hogy az élelmiszer nem tartalmaz növényvédőszer-maradványt (lásd: Agrokemikáliák), a nitrát- és nitrit-tartalma pedig jóval az egészségügyi határérték alatt marad. Az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása áll. A természeti törvények hatálya alól mi sem vonhatjuk ki magunkat, hiszen hogyan lehetne megőrizni az ember testi-lelki egészségét, ha talajainkat tönkretesszük, ivóvizünket elszennyezzük és már első lélegzetünket is, szennyezett levegőből vesszük.

- Közelítsük meg a kérdést más oldalról is!  Az élelmiszerek nitrát- és nitrit-tartalma viszonylag könnyen és olcsón meghatározható, a növényvédőszer maradványok vizsgálata azonban nehézségekbe ütközik. Ez nemcsak a költségekre vonatkozik, hanem arra is, hogy nincsenek pontos ismereteink arról, milyen köztes termékek képződhetnek lebomlás során a növényben, a talajban és a talajvízben; azt pedig végképp nem tudjuk, hogy ezek a bomlástermékek milyen kölcsönhatásba lépnek egymással és a környezettükkel, illetve, hogy ezek táplálékunkba kerülve milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Azért kell tehát a termelés folyamatát ellenőrizni, mert így ezek a károsító anyagok eleve be sem kerülhetnek az élelmiszerekbe. (Átvéve: Biokultúra Egyesület honlapja: http://www.biokultura.org )

 

ÖN DÖNT CSALÁDJA EGÉSZSÉGE ÉS SORSA FELŐL !