vissza a főoldalra
biotermék házhoszszállítás

A GAZDASÁG BEMUTATÁSA

Őseim több száz évre visszamenőleg gazdálkodó parasztemberek voltak. Anyai nagyapámat, aki szegénylegényből lett a falu legmódosabb embere az ’50-es években kuláknak bélyegezték, annyi volt a bűne, hogy szorgalmas volt.

Gyermekkoromban ezektől az emberektől elvették a földet termelőszövetkezeteknek nevezett csődtömeget teremtettek a tököli szőlős gyümölcsös ligetekből. Kertészeti tanulmányaim során mindig kerestem a választ erre a magyar “exotusra”. A szocialista nagyüzemet semmilyen formában nem tudtam elfogadni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után, saját gazdaságot hoztam létre. Földem nem volt, saját földünket béreltem a TSZ-től. Privatizációkor mindent megtettem, hogy nagyszüleim elharácsolt földjeit visszavásároljam. Többnyire sikerült a Csepel-szigeten Tököl határában az árterületen 10 hektár zöldségesünk, 4 hektár gabonaföldünk és 1 hektár szőlő-gyümölcsünk van.

Gyönyörű környezetben, más tábláktól jól elkülönülten termelhetjük biotermékeinket. Egyetlen veszélyforrás Százhalombatta gyárkéményei. Szerencsénkre nem a fő szél irányban helyezkedünk el.

 

 

Csak bioterméket termelünk, nincs vegyes-gazdálkodásunk. Valljuk, hogy úgy nem lehet, hogy egyik területen vegyszerezünk, a másikon pedig nem.

Hogyan lettem biogazda? Kezdetben, mint ifjú kertészmérnök, mások által ismeretlen zöldségkülönlegességeket termeltem a szabadpiacra. Az országban elsőként tőlem lehetett vásárolni brokkolit, cukkínit, színes salátát, stb. Az olcsó gazdálkodás, költségcsökkentés volt ekkor a cél, régi módszereket vettem elő, lehet műtrágya nélkül is termelni, nagyszüleim permetlevei hatásosak. Az ő abbamaradt gazdálkodásukat folytatom, a vetésforgó, a zöldtrágyázás, a hold figyelembevétele a vetéseknél, a mészkénlé-főzés, stb.

1990 óta nem használtam tiltott szereket a földemben. 1998 óta vagyok ellenőrzött biominősített gazdálkodó. A Biokontroll Hungária Kht. végzi az ellenőrzést.

Biodinamikus módon gazdálkodunk, ez a forma szellemtudományos összefüggéseket is feltételez. A talaj, a növény gyógyításával, a körülöttünk lévő világ változásainak figyelembevételével vet és arat. Szigorú követelményeknek kell megfelelni. Itt 7 év az átállási idő, ami egyébként 2 év, azaz 7 év tisztulás után mind a talaj, mind a tudat tekintetében mondhatja egy biodinamikus gazda, hogy “ biotermékem van”.

Zöldséget sokféle gyümölcsöt termelünk, közvetlenül a fogyasztónak értékesítünk. 1999-ben kezdtük el a házhozszállítást elsőként Magyarországon. Jövőbeli céljaink fennmaradni, mint biokertészet, a házhozszállítást magasabb színvonalra emelni. Addig a pillanatig fogunk termelni, amíg olyan tudatos vevőink lesznek, akik különbséget fognak tenni az általuk is ellenőrizhető ökotermék és hamarosan az üzletláncokban megjelenő biotermékek között.

Globális hazugság azt mondja egy növényvédő-szerről, a várakozási idő permetezés után pl. 14 nap és akkorra a szermaradvány mondjuk 5 mg. Vagyis szó nincs arról, hogy a toxin eltűnne a növényből, hanem ráfogják, hogy az már nem veszélyes az emberre. Láthatjuk milyen egészségi állapotban van a nemzet, allergiások, daganatos, migrénes ingerült ország jön velünk szembe.

ÖN DÖNT CSALÁDJA EGÉSZSÉGE ÉS SORSA FELŐL !

 

vissza a főoldalra
biotermék házhoszszállítás